4 troxoi website home 4 troxoi forum

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ, ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ 4ΤΡΟΧΟΙ

Renault Megane Coupe 1.4 TCe - VW Scirocco 1.4 TSI (122 PS)

Οφθαλμόν αντί οφθαλμού

(An eye for an eye)

Η Renault ζητά εκδίκηση στα μικρομεσαία με όπλα το νέο 1.400άρη τούρμπο κινητήρα και το ντιζάιν του Megane Coupe, και το VW Scirocco σηκώνει το γάντι.

ΚΑΤΙ όμορφο και, ει δυνατόν, ξεχωριστό, σβέλτο και με λογικό κόστος. Αυτή η πρόταση συνοψίζει τα «θέλω» όσων στρέφονται στα 3θυρα μικρομεσαία χάτσμπακ. Βέβαια, υπάρχουν εκείνα που απλώς τους λείπουν δύο πόρτες, και εκείνα που προσπαθούν για το κάτι παραπάνω. Αυτό μπορείς να το πεις με βεβαιότητα για το Megane, όχι μόνο σήμερα, αλλά και από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκε. Η 3θυρη έκδοση έμοιαζε είτε με κουπέ (πρώτη γενιά) είτε με ένα αβανγκάρντ δημιούργημα, που λες και ξεπήδησε κατευθείαν από τον καμβά κάποιου σχεδιαστή. Η VW, από τη μεριά της, μέχρι πρότινος δεν είχε να επιδείξει κάτι παραπάνω από την προσέγγιση «σεμνά και ταπεινά» του Golf. Χάρη, όμως, στη στρατηγική του συνεχούς κατακερματισμού της γκάμας, δίπλα στο 3θυρο Golf, αλλά με σαφώς προκλητικότερη εμφάνιση, στέκεται το αναγεννημένο Scirocco. Πλάι τους θα μπορούσαν να βρεθούν, με αντίστοιχες σχεδιαστικές αξιώσεις, η Citroen C4, το Kia pro_cee’d, το Honda Civic, το Opel Astra GTC και -γιατί όχι;- ακόμα και το Volvo C30, ενώ κάποια στιγμή, επιτέλους, θα πρέπει να υπάρξει μια πρόταση από το ιταλικό λόμπι, είτε λέγεται «Fulvia», είτε «Junior», ή έστω απλώς «Coupe».

Εν αρχή ην το στιλ
Μπορεί η καταγωγή τους να είναι αρκετά ταπεινή και η κατηγορία στην οποία απευθύνονται από τις πλέον μαζικές, το ντιζάιν όμως είναι το χάπι που τα χρυσώνει και τα κάνει να δείχνουν ιδιαίτερα και ξεχωριστά. Τo καθένα τα καταφέρνει με το δικό του τρόπο. Το Scirocco με το πλάτος του και το Megane με το πολύ χαμηλό τελείωμα της οροφής. Εμπρός ξεχωρίζουν τα φώτα του Megane, με την αμφιλεγόμενη διχρωμία του προφυλακτήρα, ενώ το Scirocco τονίζει το δυναμισμό του με τη φαρδιά εισαγωγή αέρα και τη μακρόστενη μάσκα. Ειδικά, μάλιστα, με αυτό το ιδιαίτερο, πράσινο χρώμα, μοιάζει λες και το πρωτότυπο IROC από την Έκθεση του Παρισιού του 2006 πήρε σάρκα και οστά. Το εσωτερικό του, πάντως, δε φαίνεται να υποστηρίζει την εμφάνιση, μιας και δεν υπάρχει καν το ταμπλό της τελευταίας γενιάς του Golf. Στις πίσω θέσεις η αυστηρά διθέσια διάταξη δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια ευρυχωρίας (τα -αδικαιολόγητα- σταθερά προσκέφαλα, αν και όμορφα, έχουν μεγάλο μέγεθος και περιορίζουν την ορατότητα από τον κεντρικό καθρέφτη), ενώ το πορτ μπαγκάζ δεν ξεπερνά τα 300 λίτρα.
Το Megane Coupe, αν και δεν του φαίνεται, εντούτοις προσφέρει περισσότερο χώρο για το κεφάλι και τα γόνατα των πίσω επιβατών και το πορτ μπαγκάζ ανέρχεται στα 344 λίτρα, όπου το πολύ ψηλό κατώφλι αποτελεί κοινό παρονομαστή. Η εικόνα των υλικών στο εσωτερικό είναι αντίστοιχη. Ξεχωρίζει το μεγάλο ψηφιακό ταχύμετρο, ενώ δε λείπουν κάποια εργονομικά φάουλ, όπως ο χειρισμός του Cruise Control και τα μικρά κουμπιά του ηχοσυστήματος και του κλιματισμού. Στη θέση οδήγησης το Scirocco έχει προβάδισμα, καθώς αυτή είναι χαμηλότερη, με πιο κάθετα τοποθετημένο τιμόνι και ένα κάθισμα με ελαφρώς καλύτερη πλευρική στήριξη.

O πρώτος διδάξας
Όταν η VW καταπιανόταν, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, με τον υπερσυμπιεστή G-Lader, μεταξύ άλλων και στο μακρινό πρόγονο του σημερινού Scirocco, το Corrado, η Renault είχε ήδη προλάβει μερικά χρόνια νωρίτερα να εξελίξει το κλασικό τούρμπο κάτω από τα καπό των «5», «11», «21» κτλ. Έκτοτε, όμως, και ύστερα από μια μακρά περίοδο με ατμοσφαιρικό περιεχόμενο, και οι δύο επιστρέφουν στη λύση της υπερπλήρωσης στους μικρούς κυβισμούς, (ή, αν προτιμάτε την πιο σικ ορολογία, στο downsizing), προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η πολύπλευρη διελκυστίνδα μεταξύ βάρους, επιδόσεων, ρύπων και κατανάλωσης.
Ο γαλλικός κινητήρας προήλθε από τα μοτέρ των 1,5 και των 1,6 λίτρων της Nissan, όπου μειώθηκε η διαδρομή του εμβόλου. Τα υποτετράγωνα χαρακτηριστικά που προέκυψαν βοηθούν, όπως θα δούμε και στη συνέχεια, την απόδοση στις μεσαίες και τις υψηλές στροφές. Υιοθετήθηκε τουρμπίνα single scroll, σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο αδελφό του, τον TCe 180, που χρησιμοποιεί twin scroll τούρμπο. Από εκεί και πέρα, το εξ ολοκλήρου αλουμινένιο σύνολο διαθέτει μεταβλητό χρονισμό του εκκεντροφόρου εισαγωγής, αυλούς εισαγωγής που βοηθούν το στροβιλισμό του μείγματος μέσα στο θάλαμο καύσης, επιπλέον ψεκαστήρες λαδιού για την ψύξη των πιστονιών, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η σχετικά χαμηλή σχέση συμπίεσης (9,1:1) για τα σύγχρονα δεδομένα των τούρμπο κινητήρων, κάτι που όμως δεν επιβάλλει τη χρήση αμόλυβδης με υψηλό αριθμό οκτανίων. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, με τον TSI της VW, ο οποίος, εκτός από τη μεγαλύτερη σχέση συμπίεσης (10,1:1), διαθέτει και σύστημα τροφοδοσίας με άμεσο ψεκασμό του καυσίμου στο θάλαμο. Και οι δύο εστιάζουν στο μεσαίο φάσμα λειτουργίας, με τον TSI να υπερτερεί σε ελαστικότητα, με εξαιρετικό τράβηγμα από πολύ χαμηλές στροφές, αλλά να δείχνει να «λαχανιάζει» κάπως μετά τις 5.000 σ.α.λ., σημείο όπου ο γαλλικός κινητήρας δίνει το κάτι παραπάνω σε ισχύ. Στην επιτάχυνση από στάση το Scirocco έχει ένα πολύ μικρό προβάδισμα. Η καλύτερη συμπεριφορά του TSI στο τράβηγμα σχεδόν από το ρελαντί «εξαργυρώνεται» στις ρεπρίζ με χαμηλές ταχύτητες. Από εκεί και πάνω, όμως, το Megane παίρνει κεφάλι (σε πολλές περιπτώσεις, ακόμα και σε σύγκριση με την ισχυρότερη έκδοση του Scirocco των 160 ίππων), εκμεταλλευόμενο και τη σημαντικά πυκνότερη διάταξη των σχέσεών του (η 6η του Megane είναι οριακά κοντύτερη από την 5η του Scirocco, του οποίου η τελευταία σχέση έχει χαρακτηριστικά overdrive). Το τίμημα, όμως, για αυτά μεταφράζεται σε υψηλότερη κατανάλωση σε όλες τις περιπτώσεις, όπου κατά μέσο όρο το Megane χρειάζεται 10,2 λτ./100 χλμ., έναντι 9,4 λτ./100 χλμ. του Scirocco.

Τα γονίδια καθορίζουν τη συμπεριφορά
Αμφότερα βασίζονται στις 5θυρες εκδόσεις των μικρομεσαίων εκπροσώπων της κάθε εταιρείας, φυσικά μετά την ανάλογη, σπορτίφ περιποίηση στις ρυθμίσεις των αμορτισέρ και των ελατηρίων. Η Renault μετουσίωσε την άνεση του απλού Megane σε μια πολύ καλή ποιότητα κύλισης με ένα πιo ενδιαφέρον οδηγικό περιτύλιγμα, ειδικά μάλιστα εάν φέρει κανείς στο νου την προηγούμενη γενιά με το soft set-up, το νεκρό τιμόνι και τα on-off φρένα. Τα πιο σφιχτά αμορτισέρ και ελατήρια καθώς και η μείωση της απόστασης από το έδαφος κατά 12 χλστ. (σε σχέση πάντα με την 5θυρη έκδοση) δίνουν μια καλή εικόνα στις στροφές. Οι ξαφνικές αντιδράσεις απουσιάζουν και η υποστροφή είναι η τυπική αντίδραση στην υπερβολή από τη μεριά του οδηγού. Μπορείς, εάν το θελήσεις, να προκαλέσεις την ουρά, μιας και ο ηλεκτρονικός φύλακας άγγελος απουσιάζει, καθώς είναι έξτρα -κακώς- σε όλες τις εκδόσεις. Το τιμόνι έχει ικανοποιητική αίσθηση, τα φρένα είναι αποτελεσματικά, αν και η απόσταση ακινητοποίησης από τα 120 χλμ./ώρα έχει αυξηθεί, σε σχέση με την ατμοσφαιρική έκδοση των 1,6 λίτρων, που δοκιμάσαμε παλιότερα (59,7 μ. έναντι 57,5 μ.), κάτι που θα πρέπει να αποδοθεί στη μέτρια πρόσφυση των οικολογικών ελαστικών Efficient Grip της Goodyear, έναντι των αντίστοιχου χαρακτήρα Energy Saver της Michelin. Πολύ καλή δουλειά έχει γίνει στους ελαστικούς συνδέσμους, που αντισταθμίζουν τις σφιχτότερες ρυθμίσεις, εξασφαλίζοντας ευχάριστη ποιότητα κύλισης, που διαταράσσεται μόνο στις έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες.
Στο Scirocco το γεγονός και μόνο ότι κάνει τα πάντα να δείχνουν τόσο απλά και εύκολα μιλά από μόνο του. Τον «μικρό» TSI τον... έχει για πρωινό, καθώς το πλαίσιο έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Δε σου λείπει η ηλεκτρονικά ρυθμιζόμενη ανάρτηση των ισχυρότερων εκδόσεων, ενώ το καλοζυγισμένο τιμόνι αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο, κάτι που ισχύει και για τα φρένα (μόνο στο τελείωμα της κατηφορικής διαδρομής του Ελικώνα έδειξαν σημάδια κούρασης). Αποδέχεσαι τη μετριότερη άνεση, καθώς το οδηγικό αποτέλεσμα σε αποζημιώνει, και με το παραπάνω. Θα θέλαμε το ESP να απενεργοποιείται πλήρως, αλλά χαλάλι. Η αμεσότητα στην εκτέλεση των εντολών και το ακλόνητο πίσω μέρος με το φαρδύτερο μετατρόχιο σε παρασύρουν σε απαγορευτικές ταχύτητες, με αποτέλεσμα να στρίβεις όπως έρχεσαι.

Η πρόκριση
Ένα είναι το σίγουρο. Με το νέο αυτόν κινητήρα, η Renault αυξάνει κατακόρυφα την ανταγωνιστικότητα των μικρομεσαίων μοντέλων της, ασχέτως θυρών και καθισμάτων (βλέπε Scenic). Είναι σχεδόν ανόητο να τεθεί δίλημμα σε σχέση με την ατμοσφαιρική έκδοση, για μόλις 700 ευρώ. Στην προκειμένη περίπτωση, οι επιδόσεις προστίθενται στην εμφάνιση και στην ποιότητα κύλισης του Megane Coupe, και αρκετοί είναι εκείνοι που θα ανταποκριθούν. Ίσως η μάχη να ήταν πιο αμφίρροπη απέναντι σε ένα 3θυρο Golf. Καθώς, όμως, στην τράπουλα ανοίγει το χαρτί της εμφάνισης, το Scirocco ποντάρει τα ρέστα του στην οδική συμπεριφορά και κερδίζει, έστω και αν ο TSI βρήκε το δάσκαλό του, σε ό,τι έχει να κάνει περισσότερο με τις επιδόσεις και λιγότερο με την κατανάλωση. Το σίριαλ αυτής της διαμάχης, ωστόσο, δεν τελειώνει εδώ. Μείνετε συντονισμένοι, καθώς αναμένεται το σίκουελ με τίτλο «Megane RS εναντίον Scirocco R»._ 4T

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Με το Scirocco τα πράγματα είναι εύκολα. Μια έκδοση με πλήρη εξοπλισμό και στρογγυλή τιμή, 22.000 ευρώ. Το Megane Coupe δίνει περισσότερη ευχέρεια στον υποψήφιο αγοραστή, με τρεις εκδόσεις, στα 18.300 (Confort), 19.100 (Dynamic) και 20.500 ευρώ (Privilege). Φαίνεται φθηνότερο, αλλά, για να έχετε μια αντικειμενικότερη άποψη, υπολογίστε τα εξής. Από την Confort απουσιάζουν οι αερόσακοι τύπου κουρτίνας, οι ζάντες αλουμινίου και το δερμάτινο τιμόνι, ενώ, όταν προσθέσετε στην Dynamic (που διαθέτει τα προαναφερθέντα) το ESP, τον ηλεκτρονικό κλιματισμό και τους 17άρηδες τροχούς (στοιχεία που υπάρχουν στο Scirocco), τότε η διαφορά είναι αρκετά μικρότερη των 1.000 ευρώ.

ΒΟΧ
ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΟΜΕΤΡΟ
Η επίσκεψη στο δυναμόμετρο αποδεικνύει ότι πρόκειται για δύο σύγχρονους κινητήρες που δίνουν προτεραιότητα στην ευχρηστία και στη φιλικότητα, παρά στη μέγιστη δυνατή απόδοση. Το χαρακτηριστικό σχήμα στις καμπύλες ροπής προκύπτει από τη χαμηλή πίεση, που βοηθά την τουρμπίνα να δραστηριοποιείται σε χαμηλότερες στροφές, «ξεθυμαίνοντας» περίπου μετά τις 5.000 σ.α.λ. Ο γερμανικός κινητήρας προσφέρει αμεσότερη απόκριση σε χαμηλότερες σ.α.λ., το σύνολο της Renault όμως έχει μεγαλύτερο βάθος σε ό,τι αφορά την ισχύ, ακόμα και κοντά στον κόφτη.

(ΜΕ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ)
RENAULT MEGANE COUPE 1.4 TCe
ΥΠΕΡ/ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ/ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΥΛΙΣΗΣ/ΧΩΡΟΙ

ΚΑΤΑ/ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ/ESP ΕΞΤΡΑ

VW SCIROCCO 1.4 TSI (122 PS)
ΥΠΕΡ/ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ/ΦΡΕΝΑ/ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑ/ΧΩΡΟΙ

ΜΑΣ ΑΡΕΣΑΝ
- Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ
- ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ MEGANE
- Ο ΗΧΟΣ KAI H ΘΕΣΗ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ SCIROCCO

ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ
- ΕΝΑ ΠΑΚΕΤΟ RS (ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ, ΤΙΜΟΝΙ, ΦΡΕΝΑ, ΤΡΟΧΟΙ) ΓΙΑ ΤΟ «ΜΙΚΡΟ» MEGANE COUPE
- ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΗΧΟΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟ ΤΟΥ MEGANE
- ΕΝΑ ΤΑΜΠΛΟ ΑΝΤΑΞΙΟ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΟΥ SCIROCCO

Μπορεί ο TSI να βρήκε το δάσκαλό του από τον TCe της Renault, το Scirocco όμως παραμένει ο κυρίαρχος της σπορτίφ οδικής συμπεριφοράς.

Είναι φανερό ότι οι Γάλλοι έχουν δώσει προτεραιότητα στην ποιότητα κύλισης, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε τον αντίκτυπο της πυκνής διάταξης των σχέσεων μετάδοσης σε επιδόσεις και κατανάλωση.

To Scirocco δεν αναβίωσε μόνο το όνομα, αλλά και την έννοια του ξεχωριστού ντιζάιν για τα δεδομένα της VW, έστω και αν θα θέλαμε κάτι παραπάνω και στο εσωτερικό.

Η 3θυρη έκδοση του Megane πάντοτε έδινε το κάτι διαφορετικό σχεδιαστικά, και η τελευταία γενιά δεν αποτελεί εξαίρεση, συγκεντρώνοντας πολλά βλέμματα.